czwartek, 1 listopada 2012

Kajmakowo-śliwkowy “sernik” na kwaśnej śmietanie


To miała być pierwsza rzecz do przyszykowania po powrocie do Polski ale trochę mi się zapomniało więc jest teraz. Puszysty i wilgotny, olbrzymi, idealny na rodzinne spędy.

składniki (forma 20x30cm i <)

kruchy spòd (ten lub wasz ulubiony):
350g mąki pszennej
140g pokruszonych herbatnikòw BeBe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
6 żòłtek
150g masła

masa “serowa”:
6 białek
110g cukru
200ml gotowej masy kajmakowej (leN!)
990g kwaśnej śmietany 18%
1 budyń smietankowy
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
śliwki pokrojone w ćwiartki do wyłozenia spodu

polewa śliwkowo-kajmakowa:
200ml gotowej masy kajmakowej
3-4 śliwki


Składniki na ciasto kruche zagnieść dokładnie, poczym wylepić nią formę wysmarowaną wcześ niej masłem i przesypaną bulką tartą.

Przygotować masę “serową”: zmiksować śmietanę z budyniem, ekstraktem i masą kajmakową. W osobnej misce na sztywną pianę ubić białka z cukrem i szczyptą soli. Dodawać masę śmietanową delikatnie mieszając do całkowitego połaczenia. Wylac na spòd wyłozony ćwiartkami śliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez około 35 minut po czym zmniejszyc temperaturę do 150 C i piec jeszcze 20 minut. Po tym czasie zostawić sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Resztę śliwek pokroić i potraktować blenderem do uzyskania musu. Wrzucić na patelnię, dodać resztę masy kajmakowej, podgrzać, odstawić do lekkiego wystygnięcia. Rozsmarować polewę na wystygniętym serniku. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu bądź w lodòwce.


15 komentarzy:

  1. widzę że u nas dzisiaj podobnie;) pycha sernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie serniki. Kajmak...Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, wyrzuciłabym tylko z niego śliwki i rozkoszowała się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hoho.. jak mi tylko powiesz, że kajmak, biorę w ciemo!
    a bardzo lubię ten sernik. jednak w wersji kajmakowej.. muszę spróbować :]

    OdpowiedzUsuń
  5. ale piękności. uwielbiam kajmak. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie no sernik i jeszcze z kajmakiem, rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy taki sernik bez sera, już wiem, że smakowałby mi bardzo

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe, czyli tak naprawdę sernik bez sera? :) Śliwki z kajmakiem muszą rewelacyjnie smakować, będę musiała wypróbować taką polewę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tą śliwkowo-kajmakową polewą mnie kupiłaś :):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne smaki, takie inne. I polewa- pierwszy raz o takiej czytam, a już mam na nią ochotę ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polewa powstala przez wymuszenie :) zostalo troche pokrojonych sliwek i polowa puszki kajmaku, wiec trzeba bylo zrobic z nich uzytek :)

      Usuń
  11. Jak jest kajmak, to na pewno jest pyszny :) I ogromny, widac :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam już raz sernik na kwaśniej śmietanie - zupełnie inny niż Twój, ale też był pyszny :)
    Z masą kajmakową w ogóle musi smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...