środa, 23 maja 2012

Torta allo yogurt


Czyli włoskie drożdżowe ciasto jogurtowe. Tym razem nie znam jego historii, ale wziąwszy pod uwagę fakt, że sam jogurt w tej części Europy zaczął być używany na porządku dziennym niemal wczoraj, podejrzewam, że ciasto to nie jest żadnym przełomowym wypiekiem :) Jest pyszne, miękkie i uzależnia. Mm, dobre – hyc następny kawałek, i jeszcze jeden… Szybkie w przygotowaniu i łatwe (mówi to osoba z lękiem przed drożdżami). Przepis od prawie-teściowej.

składniki (na formę do tarty albo 4 takie foremki)
300g mąki
150g pokrojonego masła w temperaturze pokojowej
150g cukru kryształu
3 jaja
16g suchych drożdży
200g jogurtu wg uznania (u mnie naturalny*)
skórka z jednej cytryny
cukier waniliowy
szczypta soli
cukier puder do posypania
opcjonalnie – do 2 łyżek kakao

Utrzeć mikserem na puszysto jajka z cukrem. Dodać masło, skórkę z cytryny i jogurt, zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać cukier waniliowy, drożdże, mąkę i sól. Dodawać partiami do masy z jajami, miksować powoli do połączenia składników. Przelać do natłuszczonej i posypanej mąką/bułką tartą formy do tarty bądź do silikonowych foremek. Piec w 180stopniach 30-40minut (do suchego patyczka), po czym zostawić na kilka minut w wyłączonym półotwartym piekarniku. Odstawić do ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

*z doświadczenia teściowej – konkretny smak jogurtu jest intensywny ewentualnie w przypadku jogurtu cytrynowego/ stracciatella. Smak typu truskawka jest ledwo wyczuwalny.

3 komentarze:

  1. A jak świetnie wygląda :) Z chęcią skuszę się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ żółciuteńkie! :) tak wiosenno-letnio radosne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie puszyste i delikatne. Piękne po prostu! i takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...